Herencsár András

Tartalom: (kérjük, görgessen le!)

  • Herencsár András művészetéről - megnyitó szöveg
  • Életrajz

 

Herencsár András művészetéről - megnyitó szöveg

"Kedves Megjelentek,

Az már a legelső perctől kezdve világos volt, hogy Herencsár András rajzait a biztonságos múzeumi távolságból is lehet nézni, csak éppen minek. Még talán az sem elég, ha igen igen közel megyünk a rajzokhoz…. Nem, egy átlag András-rajzhoz tulajdonképpen kevés két szem és egy agy, minimum tanulságos tehát többen nekilátni a rajzok nézegetésének. Hiszen centiméterenként botlunk bele új sztoriba, újabb meghalás vagy születés változatba, összekapaszkodva szaladó tulipánfejű lényekbe, trapézon feljebb lendülőkbe, vonatra várakozókba, sárkánygépekbe, halakba, embert sütögető ördögökbe, trombitaszájú menetelőkbe, csillagfejű kutyákba, és így tovább. Találunk itt mindent, ami szem-szájnak ingere. A rajzok egyfelől az asszociációk egymást inspiráló köreiből születnek, ám a gyakran minta-szerűen ismételt alakokból, motívumokból is egyértelmű, hogy létrehozásukhoz meditatív állapot kellett, illetve, hogy éppen ilyet teremtettek a művek alkotójuknak létrejövésük során. Az alakok, tárgyak nemcsak megszámlálhatatlanok, hanem forrásaik, értelmezési lehetőségeik is éppen ennyien vannak: ismert eszközeink, szimbólumaink elevenednek meg, s rajzolódnak át egy sosem volt, szürreális, szabad világba. Többször támadt az az érzésem, hogy ha leesne egy kép, s eltörne az üveg, a pici alakok, pici gépeikkel, dolgaikkal boldogan sikítozva rohangálnának szerteszét...de aztán tudom, hogy újra megkeresnék egymást, hiszen egymásból származnak, egymást ölték meg és szülték a papíron.
A kompozíció általában egy nagyobb, könnyebben, távolról nézve összeálló szerkezetbe rendeződik, amelynek a húsát, anyagát alkotják a törzsi művészetek pár-vonalas figuráit, a magyar művészetből Kas János vagy Kondor Béla világát idéző apró emberkék, lények, jelenetek. A fekete apróságok zsibonganak, mászkálnak, tekerednek (tekeregnek) a papíron, s mintha egy vonallal lenne megrajzolva az egész mű, olyan szorosan áramlanak egymás után, alatt, fölött, között. Az icipici történetek, amelyek a figurák egy-egy mozdulatából és tárgyaikból kerekednek ki szemünk előtt, amikor közelebb lépünk - első ránézésre teljesen jelentéktelenek. Távolabbról csak az átfogó kontúrok közti vibrálás látszik, az egymásba-egymásból szövődő vonalak hálói. De a teljes képet mégiscsak a részletek adják. Ha más történne odalenn a mélyben, a távolból összeálló látvány is más lenne. Mintha csak magunkat látnánk e pici sztorikban, saját életünk is éppen ilyen: látszólag, történés közben gyakran jelentéktelennek tűnő mozdulatokból, gesztusokból, félszavakból állnak össze perceink, napjaink. És éppen ezekből állnak össze kapcsolataink is, ezek fűznek minket a külvilághoz, a másikhoz. A leglényegtelenebb, végig sem gondolt mozzanatok. Amik éppen azért a legbeszédesebbek, mert csak vannak. Nem tervezettek, nem kimódoltak. Áradnak belőlünk. Utunk közben pedig belegabalyodunk mások más történeteinek kusza szálaiba, hogy összefonódjunk velük, vagy csak új irányba helyezve továbbküldjük egymást. Hogy menet közben megváltozzunk, átváltozzunk, s megváltoztassunk, átváltoztassunk - embereket, önmagunkat, a világot magunk körül.
S legvégül, egy kicsit legyünk személyesek: András, egy filmből idézek most, de nem fontos, hogy melyikből. A lényeg, hogy érdekesebb a világ, amióta rajzaiddal megmutattad, hogy mennyi minden felfedeznivalónk van még. És most ezt nem köszönöm meg, mert azt utálod. Így hát, jobb híján, gratulálok Neked. Magunknak pedig András rajzaihoz, akár így, akár úgy, de nagyon: jó tárlatnézést kívánok!"
Somogyi Zsófia
(A szöveg elhangzott 2005-ben, a Retorta Galéria-beli megnyitón)


Herencsár András

Születetett: 1956. március 24., Budapest

Iskolák: 1970-74 Móricz Zsigmond Gimnázium

             1974-76 Nyomdaipari Szakiskola

Szakmai tapasztalat: 1979- 1980 Magyar Nemzeti Galéria, grafikai raktáros

                        1980- 1982 Népszínház Csoportosszereplő

                        1982- 1993  Pannónia Filmstúdió, tagos kamerás

                        1993-  2000 Lapterjesztő vállalat, lapkihordó

                        2000- 2008 Dorottya Galéria, raktáros, teremőr, pénztáros, szervező

                       2009. Tabán mozi (büfés)

                       2013-2014 Magyar Nemzeti Galéria, archiváló  

 

Fontosabb kiállítások: 1977 MOM Kultúrház

                                    1995 Vajda Lajos Stúdió Pincegaléria

                                    2003 Szkéné Színház, Kancsal Puttó Galéria

                                    2005 Retorta Galéria; Kecskeméti Katona József Színház

                                    2006 Indonézia, Jakarta; Dorottya Galéria

                                    2007. Színhely Galéria

                                    2009. Bálint Ház

Linkek: 

http://www.festomuvesz.hu/herencsar/herencsar.htm

http://ha.uw.hu/